La història dels Kapaoltis es remunta a l’any 1987. Per aquelles dates, un grup de joves amics del barri de Llefià (Badalona) volen crear un Grup de Diables i recuperar una tradició de la cultura popular catalana on el foc n’és el protagonista.

El grup és batejat com “Kapaoltis”, resultat de la combinació dels noms dels fundadors (“Ka» de Carlos, «Pa» de Paco, «ol» d’Olga,»t» de Toni i «is» d’Isa), i la roba que els identifica combina negre i vermell, els colors de l’infern. Definida la seva identitat, és hora de passar a l’acció. És així com, aquell mateix estiu, els Kapaoltis s’estrenen a Llefià amb el primer espectacle de pirotècnia.

Poc a poc, el grup de diables es fa un lloc a les festes populars del barri i el correfoc es converteix en una de les cites anuals més esperades. La primera experiència dels Kapaoltis més enllà de la frontera catalana té lloc poc temps després del seu naixement, concretament, a Pamplona. A partir de 1997, amplien les seves actuacions i organitzen el seu primer piromusical, una fusió de música, dansa, pirotècnia i foc. El juliol de 2009, tornaran a repetir experiència fora de Catalunya. Aquesta vegada, però, per organitzar un piromusical a Sabiñánigo (Huesca).

Però la llista d’actuacions dels diables de Llefià s’estén molt més enllà. Des de fa uns anys, participen a les festes de laMercè de Barcelona. La seva presència també s’ha consolidat a les festes de Maig de Badalona, a les festes populars de Sant Adrià i a la festa medieval de Can Canyadó (Badalona), entre altres. A més, l’any 2010, els Kapaoltis van organitzar la Troballa de Colles de la Coordinadora de Barcelona amb motiu de l’elecció de Badalona com a capital de la cultura catalana.

Amb el pas de temps, la flama Kapaoltis s’ha estès també entre els més menuts. Així ho fa palès el naixement de la Colla Infantil el curs 2005-2006 amb més de 15 petits deixebles desitjosos d’iniciar-se en el món dels diables.

Per formar-los com a autèntics Kapaoltis, la Colla Gran s’encarrega d’explicar-los la història del grup, així com el tipus de pirotècnia que existeix. Apresa la teòrica, a continuació s’organitza un taller on nens i nenes practiquen amb la pirotècnia i viuen la seva primera experiència amb el foc, sempre sota la supervisió d’un adult i després de rebre les indicacions pertinents.

El primer espectacle de la Colla Infantil va tenir lloc a les festes populars de Llefià de 2006. Des d’aleshores, cada any els podem veure a les festes del barri, just abans del correfoc de la Colla Gran. A més, també intervenen a les festes de Maig de Badalona, a les festes populars de Sant Adrià i les de la Mercè de Barcelona, així com a la Festa dels Súpers, entre altres actes destacats. Cal destacar també que, l’any 2007, la Colla Infantil va organitzar la Trobada de Colles Infantils de la Coordinadora de Barcelona.

Des dels inicis, els Kapaoltis han estat acompanyats del grup de tabalers, encarregats de posar ritme musical a l’actuació dels diables.

Ara fa uns anys, però, va néixer la colla de percussió que, a més d’acompanyar els Kapaoltis, també actua de manera independent en altres festes. L’any 2008, vanorganitzar laTrobada de Tabalers que es va celebrar a la plaça Trafalgar de Llefià i que va reunir un gran nombre de colles de percussió de tota Barcelona. A més, també van actuar a la inauguració de la nova línia 9 del metro de la ciutat comtal i al cercavila de la festa medieval de Can Canyadó (Badalona). Amb el pas del temps, el so de la colla de percussió s’ha estès també per les festes populars de Sant Adrià, les festes de Maig de Badalona i la ‘Diverfesta’ del barri de la Salut (Badalona).

La seva activitat no finalitza aquí. A més dels espectacles, resultat d’hores d’assaig setmanal, la colla organitza tallers de percussió per a nens i nenes durant tot l’any.